Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Zlatan blir Milans frälsare (text från 2015)

[Denna text skrev jag för knappt ett år sedan, då det sades vara så gott som klart att Zlatan Ibrahimovic skulle lämna Paris Saint-Germain för en återkomst hos AC Milan. Jag skrev texten inför den troliga flytten för att sedan kunna få den publicerad när och om övergången blev av. Milansverige.se (Milans officiella supporterklubb i Sverige) ville publicera texten men det blev som bekant inget Milan för Zlatan och texten kom inte till användning. Jag är medveten om att min text idag saknar relevans men lägger ändå upp den här för att visa att mitt skrivande håller en hög nivå, särskilt med tanke på tävlingen om att bli Nyheter24:s EM-reporter.]

 
Han växte fram i Sverige, slog igenom i Holland och blev bäst i Italien. När Zlatan Ibrahimovic nu anländer till Milan påbörjar han sin tredje sejour i landet han alltid vetat att han skulle komma att spela i.

När Zlatan Ibrahimovic en dag var med MFF:s P16-lag på San Siro och såg sitt favoritlag Inter möta Fiorentina, sade han till sin tränare: "På den här arenan ska jag spela!". Detta var Zlatans första besök på arenan, men det blev precis som han förutspådde långt ifrån det sista. Många mål och många titlar senare kunde han se sin dröm gå i uppfyllelse. Ett knappt årtionde senare stod han där på San Siro igen, inte på läktaren utan på planen, inte som åskådare utan som huvudattraktion.

Men det hände en del på vägen till Inter och San Siro. Först slog han igenom i Malmö. Som en av de få spelare som vågade säga vad de tyckte, vågade ta plats och som framförallt vågade framhäva sig själv; blev Zlatan en mycket intressant personlighet inom svensk fotboll. Att han dessutom var oerhört talangfull och hade en spektakulär spelstil gjorde honom till Sveriges mest spännande spelare på länge.

Precis som många förutspådde dröjde det inte lång tid förrän Ibrahimovics talang tog honom söderut mot varmare breddgrader. När Malmö år 2001 mötte Moss i La Manga gjorde Zlatan mitt framför ögonen på Ajax-direktören Leo Beenhakker ett riktigt drömmål.
    – Jag fick bollen rullande precis utanför straffområdet, chippar jag över en back, springer förbi han, studsar den en gång, kommer en till back, klackar jag över honom, springer runtom honom, sen skjuter jag på volley in. Det är då Ajax-spionerna kollar. Tror de blir ganska impade på det.

Nog blev de det. För 83 miljoner kronor blev Zlatan Ibrahimovic Sveriges dyraste utlandsexport någonsin. I Ajax gjorde Zlatan bra ifrån sig och det dröjde inte länge förrän han fått många storklubbars ögon på sig. Under en träningsmatch mot Roma gav Zlatan ett mycket starkt intryck på motståndarlagets tränare Fabio Capello. Capello blev övertygad om att Ibrahimovic med sin förmåga att storartat kombinera fysik med teknik var ämnad för större klubbar än Ajax, och valde när han tog över Juventus sommaren 2004 att direkt köpa den skicklige svensken.
    – Han är en otrolig spelare. Det är svårt att hitta en spelare med den fysiken som rör sig så harmoniskt.

Efter två ligatitlar på lika många säsonger valde Zlatan på grund av Juventus tvångsnedflyttning att lämna det sjunkande skeppet. Serie B var ingenting som lockade en stjärna på fortsatt uppgång, och när chansen att skriva på för Inter dök upp bestämde sig Ibrahimovic för att ta den. 24 år gammal tog Zlatan steget till laget han älskat sedan barnsben, laget han hela tiden vetat att han en dag skulle spela i. Kärleken skulle visa sig bli ömsesidig.

Under tiden i Inter växte Zlatan till att bli kung av Italien, och eftertraktad av hela världen. Med sin stora poängskörd, underhållande spelstil och snudd på arroganta personlighet blev han den självklara stjärnan i Inter och i hela ligan. Efter en tre år lång framgångssaga tog "Ibra" farväl av Serie A genom att spektakulärt klacka hem skytteligasegern.

Nästa destination blev Barcelona, världens bästa fotbollsklubb – mer än en klubb. Ibrahimovic inledde fantastiskt med mål i fem raka matcher samt med att avgöra el clásico, men det skar sig som bekant med tränaren Guardiola och Zlatan återvände efter endast en säsong hem till Milano. Denna gång bar det dock istället av till rivalen Milan, dit han välkomnades som en frälsare. Spelaren som tagit sitt lag till sju raka ligatitlar skulle nu ordna Milans första scudetto sedan 2004.

Så blev det också. Som den självklara nyckelspelaren och huvudpunkten i laget lyckades han med sin klass få annars medelmåttiga spelare som Boateng och Nocerino att spela som om de var på väg att ta över världen. Några som inte var lika förtjusta i Ibrahimovics ankomst var Interfansen, som ogillade sin gamle idols övergång och utsatte honom för en stor visselkavalkad i derbyt lagen emellan. Huvudpersonen själv tog däremot det hela med ro.
    – Busvisslingar är normalt, vem är det man ska störa i det andra laget? Jo, han som är farligast. Det visar ju samtidigt att de tappat någon som de inte ville förlora.

Hur viktig han än mådde vara för detta Milan kunde inte Berlusconi tacka nej när storsatsande PSG kom och viftade med plånboken. Det Milan vann i pengar förlorade man i kvalitet, och som väntat lyckades ingen av de efterföljande anfallarna Pazzini, Balotelli, Matri eller Destro fylla Ibrahimovics skor. Medan Milan gått helt titellösa under de senaste åren har Ibrahimovic erövrat hela Frankrike och bland annat bärgat ytterligare tre ligasegrar samt två skytteligavinster till sin titelsamling.

När nu Ibrahimovics ålder har stigit väljer PSG att föryngra och slussa bort sin stjärna, en stjärna Milan tar emot med glädje. Ibrahimovic drar till sig ligatitlar, och senast Milan ens utmanade om ligatiteln var just senast Ibra representerade klubben. Förutom att fansen älskar att få tillbaka sin guldklimp har halva truppen hoppats på samt lovordat Zlatan inför denna comeback i laget. En av dem som uttryckte sin entusiasm över att värva Zlatan var lagets målvakt Marco Amelia:
    – Med Ibra tillbaka då kan vi slåss med Juventus om scudetton igen. Zlatan flyttar gränser, han gör skillnad.

Nu är Zlatan Ibrahimovic alltså åter i landet där han gick från supertalang till världsstjärna, från bollkär tekniker till komplett fullblodsproffs. Han beträder snart San Siros gräs igen, redo att erövra ytterligare några scudettos. För ett par år sedan trodde de flesta att Italien sett det sista av sitt geni, men kanske är det precis så som Milans vicepresident Adriano Galliani – hjärnan bakom denna affär – då och då brukar säga. Vissa kärlekshistorier tar aldrig slut.


Källor:
Aftonbladet
Offside
Blådårar
DN
I huvudet på Zlatan Ibrahimovic, Simon Bank

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av emilsandberg

Kommentera